TIPS

Elke maand een blog met tips voor een gezonde tuin. Houd onze website in de gaten.

April: de start van het plantseizoen

April is de startmaand van het plantseizoen. Alle tuincentra hebben (normaal gesproken) hun assortiment mooi opgesteld. Het seizoen is los. Door planten te kiezen die in verschillende tijden van het jaar bloeien, brengt u diversiteit aan in uw tuin. Op deze manier is uw tuin het hele jaar mooi, met elk seizoen weer iets opvallends.

Een goede bodem
Let bij het aanplanten van de tuin op dat u start met een goede bodem. Dat klinkt logisch. Het houdt echter niet in dat u klaar bent met de hark erdoor en een beetje compost. Er is meer nodig. Zorg dat het blad dat nog onder de planten ligt, verwijderd wordt. Zorg ook dat overige takjes of ongewenste uitlopers afgesnoeid worden. Vervolgens is het goed om te voeden met tuinvoeding. Werk dit door de bodem heen en zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is. Pas dan gaat u de planten poten, bij voorkeur met wat potgrond erbij.

Kan ik nog snoeien?
Heeft u wintergroene planten in uw tuin staan en zijn deze te groot naar u zin? Dan kunt u deze in april nog prima snoeien. Let hierbij op de vorm zodat het geheel mooi blijft.

Vorstschade
In april kunnen we nog te maken hebben met wat nachtvorst. Hierdoor kan er zogenaamde vorstschade ontstaan op de bladeren van uw planten. Dit is wat bruinachtig van kleur en het kan wat gaan opkrullen. Dit is niet het teken dat de plant doodgaat maar pure vorstschade. Vindt u het heel lelijk? Knip het dan voorzichtig weg. Laat u het zitten, geen probleem, het groeiseizoen is pas net van start dus over enkele maanden ziet u er niets meer van.

Stevig terugsnoeien
De vroeg bloeiende planten in het voorjaar kunnen na de bloei worden teruggesnoeid. Vanzelf; snoeit u voor de tijd, heeft kans dat de bloemen een jaartje overslaan. Let ook met snoeien goed op het model. Stevig terugsnoeien kan gerust, dit is zelfs goed voor de plant. Snoeien doet u niet snel teveel.

Gazononderhoud
Ook het gazononderhoud is in april belangrijk. De eerste lekkere dagen met wat oplopende temperaturen kunnen ontstaan en daarom is het belangrijk dat uw gazon ‘klaar’ is voor de zomertijd! Dit begint simpelweg met het steken van de kanten. Een goed model in het gazon maakt het zicht bepalend. Heeft u steentjes langs het gazon liggen om overheen te rijden met de grasmaaier dan is het goed om deze te controleren of de hoogte nog goed is. Als deze lijn mooi vlak ligt aan het gazon dan is het ook altijd vlak wanneer u maait.

Gazonvoeding
Wanneer u uw gazon door heeft gezaaid of ingezaaid heeft is het in april de tijd om gazonvoeding te strooien. Strooi niet te dik, liever een aantal weken erna weer. Het gazon is immers nog jong.

Sproeien
Ook het sproeien kan langzaam weer beginnen. Let op bij de temperaturen dat u niet aan het einde van de dag gaat water geven terwijl er ’s nachts nog vorst kan zijn. Dit gaat uiteraard niet goed. Geef het gazon ook niet te snel water. Ga dit pas doen als het echt een poosje droog is en de voeding nog op uw gazon ligt bijvoorbeeld. U kunt uw gazon namelijk erg verwennen met water, in een volgende maand komen we hier uitgebreider op terug.

Bestrating reinigen
In april kunt u ook uw bestrating nog eens goed schoon maken. De temperaturen lopen langzaam op en een goede onderhoudsbeurt is dan ook niet verkeert. Gebruik de Floravit bestratingsreiniger hiervoor om zo 100% biologisch, met effect een goede, schone bestrating te krijgen. Gebruik dit ook om bijvoorbeeld uw schutting, vlonder of iets dergelijk mee schoon te maken. Floravit bestratingsreiniger is goed voor mens, dier en milieu!

© Floravit   |   algemene voorwaarden   |   privacyverklaring

realisatie: Novente    |