TIPS

Elke maand een blog met tips voor een gezonde tuin. Houd onze website in de gaten.

Februari: het tuinseizoen nadert

Februari is dé maand voordat het tuinseizoen daadwerkelijk van start gaat. De laatste hand aan het winterwerk in de tuin kan dus gebeuren. Wellicht denkt u; moet er in februari nog wat in de tuin gebeuren dan? Jazeker! Er is altijd werk in de tuin.

Compost strooien
Februari is bij uitstek de maand om compost te strooien in uw tuin. De afgestorven- en gesnoeide planten hebben nu nog geen groen en u kunt dus overal goed bij komen om compost te strooien. Let met het strooien van compost op dat u overal evenveel strooit. Niet te dik en niet dun dus. Compost is niet direct een speciale voeding voor uw tuin waar u mee kunt sturen op een bepaalde waarde (NPK). Strooi nooit compost over uw gazon. Dit is altijd in het nadeel van het gazon.

Kalk op het gazon
Februari is ook de maand waarin u nog kalk op uw gazon en tuin kunt strooien. Gebruik hier bij voorkeur korrelkalk voor. Korrelkalk heeft een trage werking maar strooit erg makkelijk zodat het optimaal verdeeld wordt. De korrels zullen na 1 of 2 weken opgelost worden en zich in de bodem mengen. Kalk is geen voeding voor het gazon of de tuin. Kalk maakt de bodem minder zuur zodat mosgroei tegengegaan wordt. Ook maakt kalk de bodem voedingsklaar zodat de gazon- of tuinvoeding makkelijk kan worden opgenomen in de bodem.

Terugsnoeien planten
In februari heeft u voor het laatst de kans om bladverliezende planten en struiken flink terug te snoeien. In maart is het te laat omdat dan de voedingsstroom op gang komt en er gemakkelijk schade aan de plant kan ontstaan. Dat is jammer natuurlijk. Ook kunnen in deze maand de rozen nog gesnoeid worden. Snoei deze maximaal terug tot 20-25 cm. Ook kunt u de klimplanten nog goed snoeien in deze maand. Let hierbij op dat u goed kijkt waar de hooftakken zich bevinden en de zijtakken. De kust van het snoeien is om het model mooi te houden zodat u een groene oase heeft in de zomer. Haal bij de klimplanten al het ‘dunne hout’ eraf. Dit kan soms erg kaal worden maar de plant kan het hebben, geen probleem.

Fruitbomen snoeien
De fruitbomen en struiken kunnen in februari ook nog gesnoeid worden. U vraagt zicht wellicht af of er dan nog wel vruchten aan deze bomen of stuiken komen? Het antwoord is: Ja! Kijk uiteraard wel uit dat u de fruitbomen in een goed model snoeit zodat het zonlicht er optimaal bij kan. Een mooie, open structuur is essentieel bij deze soorten. Immers, we hebben toch allemaal graag een lekker sappig stuk fruit in de zomer of herfst voor ogen.

Mos in het gazon
Hoeft er aan het gazon verder niets te gebeuren in februari vraagt u zich af? Niet veel nog. Heeft u veel last van mos in gazon dan kunt u in deze maand vast beginnen om een mosbehandeling te starten voordat u in maart gaat verticuteren. Let wel op, dit kan alleen wanneer het niet vriest. Wacht anders gewoon tot maart, u verliest niet veel.

© Floravit   |   algemene voorwaarden   |   privacyverklaring

realisatie: Novente    |