TIPS

Elke maand een blog met tips voor een gezonde tuin. Houd onze website in de gaten.

Januari: de beste maand om te snoeien

Nieuw jaar, nieuwe kansen voor uw tuin? Jazeker. Er is in januari weer werk aan de winkel in de tuin. Wist u dat januari de beste snoeimaand is? Het kan zijn dat in februari (mits het mooi weer is) de sapstromen al op gang komen. U begrijpt dat u dan gesnoeid moet hebben om schade aan de plant te voorkomen.

Bomen snoeien
In januari is het tijd om de dakplataan, moerbeiboom en fruitbomen/struiken te snoeien. Deze mogen allemaal flink terug gesnoeid worden, zodat ze in het seizoen een mooie compacte groei kunnen doorstaan en u het mooiste resultaat krijgt.

Bladverliezende heesters
Ook is januari de tijd om de bladverliezende heesters te snoeien, zoals een krent of jasmijn. Ook wilde rozen en hortensia's kunnen gesnoeid worden. Met name voor de hortensia is het goed om kort af te snoeien. Hier plukt de plant in de zomer de vruchten van, bij harde wind of regen. Als de plant compact  is, dan is hij steviger en kan het tegen een stootje.

Lavendel snoeien
Snoeien doet u niet gauw te veel, ook al krijgt u soms het gevoel dat u een hele plant weghaalt. Neem bijvoorbeeld lavendel. Deze prachtig, langbloeiende plant kan helemaal kort teruggesnoeid worden. Het is wel goed om dit in een ronde vorm te doen, het zogenaamde egelmodel. Het zonlicht kan er in het voorjaar goed bij en u zult merken dat u minder hout in de planten krijgt. Snoei daarom altijd kort terug en zorg voor sterke, compacte planten. Ook zullen hierdoor de wortels in de bodem actiever zijn in het groeiseizoen.

Verplanten
In januari is het ook de maand, mitst de grond niet bevroren is, om u planten te verzetten of kluiten op te splitsen. Let bij het verplanten goed op dat u een behoorlijke kluit uit de grond haalt zodat de wortels geen schade ondervinden. Dit kan een zwaar klusje zijn. Denk dus om uw rug en doe deze klussen bij voorkeur met minimaal 2 personen. Na het verplanten van de plant of struik is het zinvol om wat compost om de plek te strooien van de plant, zodat er voldoende voedingsstromen om de plant actief worden. Het echte voeden met tuivoeding is pas nodig vanaf maart. Dit is in januari zinloos omdat de plant nog in winterslaap is.

Winters weer?
Is er sprake van winters weer? Dan is het goed om de grassen in te pakken zodat ze niet invriezen. Doe dit met bijvoorbeeld wat stro of jute.

Kalk strooien
Heeft u een drukke agenda in februari? Dan is het goed om alvast kalk over uw gazon en tuin te strooien. De maanden januari en februari zijn hier het beste voor geschikt. De bodem wordt klaargemaakt voor het voedingsseizoen en de verzuring wordt tegengegaan.

© Floravit   |   algemene voorwaarden   |   privacyverklaring

realisatie: Novente    |