TIPS

Elke maand een blog met tips voor een gezonde tuin. Houd onze website in de gaten.

Juni: De tweede onderhoudsronde

In juni is de tweede strooironde voor het gazon weer aan de beurt. Voedt u gazon zo rond de 8 weken, vaste regelmaat dus. Nu de temperaturen wat warmer worden zult u denken; kan dat wel, komt er geen verbranding, enz.? Het antwoordt is: Ja het kan gewoon, geen probleem voor het gazon. Het is wel belangrijk om te strooien nadat de dauw van het gazon af is. De korrel valt dan direct op de goede plek, tussen de grassprieten. U kunt u afvragen of gazonvoeding niet slecht is voor uw hond, kat of andere huisdieren. Dit is niet het geval. Tuurlijk, laat ze geen emmer opeten. Het is ook hiervoor zaak dat u op een droog gazon strooit, ze kunnen er dan ook minder makkelijk bijkomen.

In juni is ook de maand om het onkruid in het gazon te behandelen. Met de Floravit onkruidbehandeling heeft u een product in handen dat ervoor zorg dat u met een voedingsstof het onkruid uit het gazon kunt halen. Zorg ervoor dat het gazon gemaaid is en schoon. Schoon bedoelen we mee; geen overig gras meer op de grasmat. Maak nu de Floravit onkruidbehandeling aan in een gieter en meng dit goed door elkaar met bijvoorbeeld een stok. Breng nu dit aangemaakte middel al gietend over het gazon aan, alsof u water geeft. Nu zal het gazon maar ook het onkruid erg hard gaan groeien. Laat het gazon nu wat hoger groeien dan normaal zodat de groeispurt duidelijk zichtbaar is. Maai nu het gazon kort af. Ongeveer op 2-3 centimeter. Het onkruid zal nu stikken omdat dit niet tegen deze werking kan. Wat is er namelijk gebeurd? Het gazon én onkruid hebben beide een boost gekregen met voeding, het gazon vindt dit prima maar het onkruid kan niet tegen de werking van hard groeien en daarna kort gemaaid te worden. Opgelost dus. De onkruidbehandeling werkt minder effectief tegen bijvoorbeeld paardenbloemen. Verwijder deze gewoon met de hand of met speciale onkruidtrekkers.

Vaak krijgen we de vraag of er ook iets is tegen klaver in het gazon. Het is goed om te weten waarom klaver komt, het probleem is dan ook snel opgelost. Klaver is namelijk een gebrek aan voeding in de bodem! Ja, ook als u netjes iedere 8 weken strooit kan dit zijn. Het zit hem dan niet direct in de voeding of in uw strooiritme, het probleem is dat de bodem niet voedingsrijk is. Dat kan gebeuren doordat de bodem te hard is, vochthuishouding niet optimaal of iets dergelijks. Kijk hier dus goed naar en laat eventueel de bodem testen op vruchtbaarheid. Een extra beurt geven met gazonvoeding kan ook zeker helpen!

In juni is het ook belangrijk om de kuipplanten goed bij te houden. Alles groeit en bloeit nu en het is zaak om dit bij te houden. De plantenvoeding van Floravit geeft u elke week aan deze planten zodat de groei, bloei en stevigheid stabiel blijft voor deze planten. Toch kan het gebeuren dat er luizen en schimmels op de planten komen. Dit kan ‘gewoon’ gebeuren en is geen rede dat de plant ziek is of i.d. Met de speciale luizen en schimmelproducten van Floravit kunt u dit eenvoudig verhelpen. Deze speciale bladvoeding zorgt voor weerstand in de plant en het blad, wat er dus voor zorgt dat de luizen en schimmels verwijdert worden. Ook dit product is biologisch, geen vergif dus.

De uitgebloeide rozen kunnen in juni ook gesnoeid worden. Knip de uitgebloeide bloem af zodat de plant zijn energie hier niet meer in hoeft te geven. Bovendien krijgt u ook vollere planten hiervan met uiteindelijk meer bloemen! Dat willen we allemaal toch?!

Houdt met het maaien van het gazon de temperatuur in de gaten. In juni kan het al behoorlijk warm worden zodat het gazon al vroeg te lijden krijgt. Als u het gazon een centimeter langer laat, ongeveer 4 centimeter, zal dit altijd in het voordeel werken. De zon kan dan minder makkelijk tussen de sprieten komen zodat het vocht er langer in blijft.

© Floravit   |   algemene voorwaarden   |   privacyverklaring

realisatie: Novente    |