TIPS

Elke maand een blog met tips voor een gezonde tuin. Houd onze website in de gaten.

Maart: de bodem komt tot leven

Voorjaar in zicht! De meest interessante maand van het jaar voor de bodem is misschien wel maart. Alle sapstromen komen weer op gang en langzaam maar zeker ziet u de groene kopjes en knopjes weel opkomen. Dat geldt ook voor het gazon. Is de bodemtemperatuur boven de 5 graden, is er werk aan de winkel.

Laatste kans voor kalk
Heeft u al kalk gestrooid over het gazon en de tuin? Dit is de laatste kans om het te doen. Eigenlijk loopt u al iets achter maar niet getreurd, het tuinseizoen is lang. Gelukkig maar. We vertellen u graag wat er te doen is in de tuin in maart.

Snoei de laatste planten
De laatste planten kunnen in maart gesnoeid worden. Denk aan de Hortensia, of de grassen. Snoei al het resterende blad van de grassen stevig terug zodat deze mooi compact kunnen uitlopen in het groeiseizoen. Let op met snoeien dat u goede modellen in de planten aanbrengt. Het kost wellicht iets meer inspanning dan dat u maar raakt snoeit maar het is wel het resultaat wat u in zomer ziet. Heeft u bijvoorbeeld een groep planten bij elkaar staan, zorg ervoor dat ze even hoog worden afgesnoeid. Dit zorgt voor een prachtig geheel in de zomer. Liever iets oplopend model in de beplanting? Ook dat is mogelijk. Voorste plant kort en achterste wat hoger. Het kan allemaal maar het belangrijkste is; denk er van tevoren goed over na!

Voeding voor de tuinen
In maart is het ook weer zover dat de gazons en de (groente) tuinen voor het eerst gevoed kunnen worden. Uiteraard kunt u de voeding van Floravit hiervoor gebruiken. Lees bij onze artikelbeschrijving hoe, wat en waarom.

Gazon verticuteren
Is het gazon aan een grote onderhoudsbeurt toe? Pak het dan ook echt goed aan. Volgorde is: mosbehandeling, na 1 – 1,5 verticuteren, doorzaaien en voeden. U start dus met de mosbehandeling. Hierdoor gaat het mos een zwarte kleur vertonen zodat u ziet dat dit aan het afsterven is. Waarom we dit voor het verticuteren adviseren is omdat u alles dan zult raken. Doet u het na die tijd dan is de kans groot dat er teveel van het goede in de bodem terecht komt. Bovendien gaat u inzaaien en moet daar de focus van de bodem zijn op dat moment. Goed, mos is geregeld, nu verticuteren. Verticuteren doet u in twee rondes. Eerst horizontaal, daarna verticaal. Of andersom. Hierdoor raakt u zeker alle punten en wordt de bodem op het beste behandeld. Met het verticuteren snoeit u ook direct de grasplanten. U zult net als alle andere tuinliefhebbers schikken hoeveel groenafval van uw gazon afkomt na het verticuteren. Geeft niet, alleen maar goed!

Gazon doorzaaien
Nadat u alles heeft geverticuteerd en het gazon opgeruimd is, wordt het tijd om het gazon door te zaaien. Gebruik hiervoor een goed soort graszaad, bijvoorbeeld die van Floravit! In de meeste gevallen gebruikt u een speelgazon mengsel, dit ook is het meest gebruikte soort en ook zeer sterk. Zaai alles goed door, zodat u weer een fris en gezond gazon krijgt na een paar weken. Nu is het zaak dat het graszaad eerst gaat ontkiemen voordat u gaat voeden. Dit zal na 2 of 3 weken het geval zijn. Doet u het direct, is dat geen probleem. Het is alleen niet het meest optimaal. Uiteraard heeft Floravit dé gazonvoeding hiervoor in huis. Lees bij de omschrijving van het product hoe, wat en waarom.

© Floravit   |   algemene voorwaarden   |   privacyverklaring

realisatie: Novente    |