TIPS

Elke maand een blog met tips voor een gezonde tuin. Houd onze website in de gaten.

Mei: de tuin in topconditie

In mei zijn de meeste planten in topconditie. U zult ervaren dat, als u goed gesnoeid heeft, het eerste resultaat hiervan zichtbaar wordt. In de maand mei hoeft er dan ook niet gesnoeid te worden aan de vaste planten. Geniet er gewoon van, de natuur is echt zo mooi!

Snoeien:
Wat wel gesnoeid moet worden zijn de hagen en de zogenaamde vormplanten/struiken. Denk bijvoorbeeld aan de beukenhaag. Deze heeft in mei ongeveer 10 tot 15 uitlopers gemaakt. Wilt u de haag mooi houden en zorgen dat deze niet te breed wordt dan is het nu de tijd om te gaan snoeien. Ditzelfde geldt ook voor de vormplanten. Denk hierbij aan een mooi model buxus of taxus. Snoei niet teveel maar houdt het model strak. Dit zal in deze tijd om de 1,5 maand nodig zijn om het beste resultaat te hebben en te houden.

Rhododendrons:
U zult het niet gemist hebben, de rododendrons zijn weer prachtig uitgelopen en staan volop te bloeien. Prachtig. Nadat de planten uitgebloeid zijn is het tijd om direct de bloemen eruit te knippen. Let op! Knippen, niet eruit trekken. Dit veroorzaakt namelijk schade. Is dit klaar dan is het nu ook tijd om de rododendron te voeden. Gebruik hiervoor de zuurminnende voeding van Floravit. Kleine planten een klein beetje geven, grote struiken mogen een handje per plantje. Meng dit bij voorkeur door wat tuinturf heen voordat u gaat strooien. De voeding is dan direct gemengd en het strooit stukken prettiger.

Eénjarige planten:
In mei kunt u de éénjarige planten of zomerbloeiers weer gaan poten. Heerlijk om de mooiste combinaties te maken. Let hierbij op waar u welke planten poot. Is het volle zon, half schaduw of helemaal schaduw. Zomerbloeiers reageren hier namelijk erg op. Zorg ervoor dat u de zomerbloeiers in goed grond poot. Potgrond is prima, maar kwekersgrond is het beste! Deze grond is namelijk erg luchtig en dat bevorderd de groei van de planten. Gebruik nooit compost of tuinturf om uw éénjarige planten in te poten. Wanneer u deze planten heeft gepoot dan kunt u direct starten met het geven van de eenjarige plantenvoeding van Floravit. Heel simpel; 1 eetlepel op 3 liter water mengen en gieten maar. Let op dat u dit niet over de bloemen giet maar echt op de bodem, onder het blad dus.

Onkruid:
Ook het onkruid begint weer te groeien in de tuin en gazon. Pluk dit bij voorkeur uit de tuin i.p.v. schoffelen. Met schoffelen heeft u namelijk veel meer kans op schade aan de omstaande planten. Wanneer u dit goed en consequent bijhoudt dan zult u merken dat het werk wel meevalt. Heeft u last van onkruid in het gazon, gebruik dan de Floravit onkruidbehandeling voor het gazon. Hier zullen we de volgende maand wat uitgebreider op in gaan omdat juni dé maand is om hiermee te werken.

Gazon:
Is uw gazon al lekker dicht van structuur? Top! Dan mag het in mei wat bijkomen van het voorjaarswerk. Is dit niet het geval en heeft u veel open plekken dan is het goed om wat door te zaaien. Ga met dit door zaaien als volgt te werk: Hark de bodem eerst wat open. Zaai hierna wat zaad in. (let op, gebruik goed zaad zoals we eerder al uitgebreid omschreven hebben). Hark dit vervolgens wat door. Maak het iets nat met bijvoorbeeld en gieter. De natuur doet de rest. Na 1,5 week kunt u Floravit Gazonvoeding toedienen om ervoor te zorgen dat de bodemstructuur ook een behandeling krijgt. Hoeft u niet door te zaaien maar heeft u nog niet gevoed? Dan kunt u dit nu ook doen. Zorg met het voeden ervoor dat u dit voor de regen doet. Dit werkt het beste omdat de voedingskorrel dan tussen de grassprieten valt en op die manier direct op zijn plaats is. Bij natte grassprieten gaat de korrel plakken en zorgt dit dus voor verbranding. Hierdoor krijgt u een geel gazon en dat is niet de bedoeling!

© Floravit   |   algemene voorwaarden   |   privacyverklaring

realisatie: Novente    |